JaCulinair – Witte bonen in tomatensaus

IMG_2460

Deze keer maar eerst eens even waarom dit zo’n gezond gerecht is..

Het is niet alleen gezond, het is heel snel klaar te maken en ook zoooo lekker. 

Jaren durfde ik geen bonen of peulvruchten te eten! Tegenwoordig weet ik wel beter! Als ik dit gerecht gegeten heb weet ik zeker dat ik afval echt!!!!

 Waarom?

Peulvruchten zorgen voor een langzame stijging en daling van de bloedsuiker spiegel. De oplosbare vezels in peulvruchten zijn voeding voor onze darmbacteriën. Vezels zijn verder nodig om onze bloedsuiker spiegel te regulieren, een langer verzadigingsgevoel te verkrijgen en de darm peristaltiek te verbeteren. Je hebt na het eten dus heel lang geen trek!!! Verder zijn peulvruchten een super eiwit bron, combineer ze altijd met ruim groente!

 Tips:

Bij peulvruchten is het handig om kruiden als dragon, bonenkruid of karwij te gebruiken. Ze maken zulke schotels lichter verteerbaar en zorgen zo voor wat minder winderigheid.

 Dan nu het recept:

Voor 4 persoen heb je nodig:
2 uien
een stengel bleekselderij in halve maantjes
1/4 rode paprika in blokjes
een klein beetje kokosolie
1 teen knoflook
300 gram tartaar (of rundergehakt of quorn)
2 eetlepels kerrie poeder
2 theelepels kurkuma
2 preien
1 (glazen) pot witte bonen in tomatensaus

Eventueel:
1 eetlepel Griekse yoghurt of biologische zure room
2 eetlepels tomatenpuree.

Bereiding:
Fruit de ui , de paprika en de bleekselderij aan in een klein beetje kokosolie. Na een minuut of 3 de knoflook, het vlees (of de quorn) erbij de kerrie en de kurkuma erbij.Even rul bakken tot het vlees gaar is. Vervolgens doe je de in ringen gesneden en gewassen prei erbij. Dit geheel laat je een minuut of 5-7 sudderen. Doe op het laatst de witte bonen in tomatensaus erbij. Eventueel wat tomatenpuree aangelengd met wat water om het iets smeuïger te maken.

Serveer het geheel met per persoon een eetlepel van de Griekse yoghurt of de zure room.

En dan nog een laatste TIP:
Knoflook, ui en prei zijn allemaal lid van de Allium familie. Al eeuwen worden deze als geneesmiddel gezien! We zouden ze eigenlijk dagelijks moeten eten! Buiten dat ze lekker zin en zeer gezonde vezels voor onze darmen bevatten leveren ze ook een bijdrage aan het onschadelijk maken van kankerverwekkende nitrosamines!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.