De zon op je bord

Buiten koud, binnen het zonnetje op je bord.
Dan denk ik gelijk aan de Spaanse zon… de Nederlandse zon komt niet echt door en geeft zeker niet veel warmte af.

Dus een gerechtje met Spaanse invloeden.
Deze keer wat ouds in een nieuw jasje gestoken
Wat nieuwe elementen erbij
Het iets anders opgemaakt
En de koolhydraat arm!

Spaanse bloemkoolrijst saffraan, vis en gamba’s
Deze keer heb ik het mezelf dus heel gemakkelijk gemaakt
Ik heb niet opnieuw het wiel uit gevonden maar 3 gerechtjes die ik al eerder heb gemaakt bij elkaar gevoegd en er wat nieuwe snufjes aan toegevoegd.
Gemak dient de mens 🙂

Dus ik heb Spaanse rijst gemaakt in plaats van gewone rijst heb ik bloemkoolrijst gebruikt, hieronder het recept. Verder heb ik er nu geen gamba’s ingedaan maar de gamba vinken er bij geserveerd die ik als eens eerder heb gemaakt, en wat plakjes  boudin blanc erbij die ik deze keer geen thais maar een spaans accentje heb gegeven dus in plaats van kokosroom, slagroom, en in plaats van green curry heb ik wat zoete gerookte paprika poeder toegevoegd.

Spaanse bloemkoolrijst saffraan, vis en gamba’s
4 personen|koolhydraatarm|iets moeilijker te bereiding| lange voorbereiding- kan dag te voren – 1,5 uur| afmaken 45 minuten

Voor de vis en gamba zie de linkjes – beide de dag ervoor al gemaakt en op de avond zelf gepocheerd (de vis) en gebakken (de gamba)

Voor de bloemkoolrijst:

 • 1 rode paprika in blokjes *
 • 1 grote gele ui gesnipperd *
 • 2 teentje knoflook – uitgeperst *
 • ½ rode spaanse peper – fijn gesneden *
 • 1 stukje chorizo in kleine blokjes gesneden *
 • 1-2 eetlepel olijf olie om in te bakken
 • 2 eetlepels Pedro Xeminez (sherry) – optioneel
 • ½ eetlepel zoete gerookte paprika poeder
 • 1 envelopje saffraan
 • 1 pak bloemkoolrijst van AH
 • 250 ml groente of kippenbouillon van een tablet (vers mag natuurlijk ook)

Begin met alle * ingrediënten in een hapjes pan zachtjes te laten stoven, tot de ui glazig is geworden
Vervolgens paprika poeder en saffraan erbij, even goed doorroeren, nu de bloemkoolrijst erdoor heen roeren, dan de PX Sherry (Pedro Xeminez) en dan langzaam de bouillon erbij. Blijf roeren, de rijst zal nu binnen een minuut of 7-10 klaar zijn.
Indien je het nodig vindt kan je er nog wat zout op doen.

Ik heb op het bord eerst wat van de rijst gelegd, daarop aan de zijkanten de in plakken gesneden boudin en tijgervinkjes schuin doormidden gesneden erop gedrapeerd.
Ik heb er wat toefjes saffraan mayonaise naast gedaan, dit is niets anders dan mayonaise losgeroerd met wat saffraan (je ziet -> super mooi effect) En verder heb ik er wat gedroogde olijven poeder van zwarte en groene olijven over gestrooid (deze maak ik in de droogoven en heb ik altijd een voorraadje van), wat bieslook en de rode stipjes zijn hot chili saus.

Het lijkt allemaal erg veel werk maar alles is van te voren te bereiden.

Eet smakelijk
Jacq

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.