Asperges 2.0

Niet omdat het moet….. maar omdat het (nu) kan
Nog zo’n heerlijk receptje voor asperges. Deze keer heel gezellig opgemaakt in een water glas.
Het oog wil ook wat 🙂

Aspergemouse 3.1

Je hebt voor 2 personen nodig:
6 dikke witte asperges
1/2  kippenbouillonblokje (mag ook groente zijn)
een half blaadje gelatine
1 eetlepel room
een paar rivierkreeftjes
een beetje zeekraal
wat lente of bosui
wat radijs cress
en voor de leuk en smaak wat chorizo poeder (maar als je dit niet hebt kun je ook wat paprika poeder of iets dergelijks gebruiken)

Aspergemouse 3.0

Let op , dit is een koud gerechtje en is dus in zijn geheel – of tot dat je de garnering erop legt , voor te bereiden. Je moet in ieder geval het gerechtje minstens 2 uur van te voren maken zodat het geheel in de glaasjes kan opstijven!

Ontdoe de asperges van de harde onderkanten en schil ze. Doe al deze resten samen met de asperges in water met het bouillon blokje en kook in 7 minuten gaar. Ik had de asperges in 3 stukken gesneden -> zorg dat je 4 mooie koppen snijd want die heb je nodig voor de garnering straks. Na de kooktijd laat je ze in het kookvocht afkoelen.
In de tussentijd blancheer je in kokend water de zeekraal. Blancheren is echt  heel even koken en daarna in ijswater af laten koelen. Overigens kan vind ik deze zilte groente ook rauw lekker dus proef eerst even dan weet je of je het misschien wel rauw op je gerechtje wilt doen.
Zet de zeekraal apart tot je ze gaat gebruiken (na dat je ze afgegoten hebt)

Als de asperges afgekoeld zijn giet je ze voorzichtig af. BEWAAR het vocht en de schillen voor soep . Je hebt in ieder geval anderhalve eetlepel nodig voor de mousse.

Leg de koppen apart die je voor de garnering wil gebruiken
Leg het gelatine blaadje in ijskoud water (ongeveer 5 minuten tot het zacht geworden is)
Pureer de asperges in de keukenmachine. Verwarm het aspergevocht (de anderhalve eetlepel) haal van het vuur en los hier de gelatine in op. Roer door de gepureerde asperges, breng op smaak met de room, wat zout en wat verse nootmuskaat. Schenk een bodempje in een breed glas, of een groot wijnglas. Zet apart (in de ijskast) om stijf te laten worden. Minstens 2 uur.

Om te serveren haal je de mousse uit de ijskast – doe dit op tijd anders is het te koud en verliest het smaak. Dus minstens 30 minuten van te voren. En vervolgens garneer je het geheel met de overige ingredienten. Je kunt net als ik radijs cress en rivierkreeftje gebruiken maar ook bijvoorbeeld wat blokjes ham en een hard hard gekookt ei en dan wat verse dragon blaadjes erop of wat gerookte zalm en zalm kaviaar (eitjes) en wat takjes dille

Smakelijk
Jacq

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.